1923

Έκδοση επισήμανση "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1922"

Σε ανάμνηση του γεγονότος της επανάστασις του 1922, μία από τις σχηματισθείσες επαναστατικές κυβερνήσεις προχώρησε στην έκδοση το 1923 μιας μεγάλης σε αριθμό κλάσεων σειράς (58 κλάσεις) με τη χαρακτηριστική επισήμανση "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1922" και νέες αξίες. Χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες από τα απόθετα γραμματόσημα της Κρητικής Πολιτείας(8), καθώς και γραμματόσημα της σειράς της "Εκστρατείας 1912" και της "Προσωρινής Κυβέρνησης" του 1917. Η επισήμανση έγινε με τη λιθογραφική μέθοδο.

Επί αναμνηστικών Κρητικής Πολιτείας

Επί αναμνηστικών Κρητικής Πολιτείας

Επί Εναρίθμων Κρητικής Πολιτείας

Επί Εκστρατείας 1912 και Προσωρινής Κυβέρνησης του 1917

Σημ. Τα γραμματόσημα που φέρουν ΕΛΛΑΣ με μαύρη ή κόκκινη επισήμανση , είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, προκειμένου να μην αποσυρθούν (κλικ για μεγέθυνση).
____________________________________________________________________
(8) Κρητική Πολιτεία = Η Κρήτη μέχρι το 1898 βρισκόταν στα χέρια της τουρκικής διοίκησις και το ταχυδρομείο έκανε χρήση τουρκικών γραμματοσήμων. Με την κατάληψη της Κρήτης των ευρωπαϊκών δυνάμεων και στη συνέχεια η ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ίδιους τους Κρητικούς συνοδεύτηκε από μια τεράστια προσπάθεια οικοδόμησης μιας οργανωμένης πολιτείας με σύνταγμα, νόμους, κυβέρνηση, κρατικές υπηρεσίες αλλά και ομαλή και εύρυθμη καθημερινή λειτουργία της κοινωνίας.
Η λειτουργία των Κρητικών Ταχυδρομείων άρχισε την 1η Μαρτίου 1900. Στα γραμματόσημά της δεν υπάρχει η λέξις "ΕΛΛΑΣ" αλλά "ΚΡΗΤΗ". Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα έγινε το Σεπτέμβριο του 1908.
Βλέπουμε λοιπόν οτι το γραμματόσημο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο εδραίωσης της ίδρυσης ενός νέου κράτους όπως προαναφέρθη και στον πρόλογο.
_____________________________________________________________________________________

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1922 :

"Μάνα, η Σμύρνη καίγεται..."

Κάθε πρόσφυγας και μια ξεχωριστή ιστορία, αλλά ο κοινός καϋμός και το όνειρο της προσφυγιάς για όλους: Ο νόστος για τις μικρές και μεγάλες αλησμόνητες αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες κι η ελπίδα ότι, κάποτε, θα ξαναγυρίσουν στη γη των προγόνων τους, για να πάρουν πίσω αυτά που τους ανήκαν, το βιός τους το ίδιο.
Όμως άνθρωποι του μόχθου και της προκοπής όπως ήταν όλοι τους δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Στις νέες πατρίδες τους εργάστηκαν σκληρά και αδιάκοπα, πετυχαίνοντας σε όλους τους τομείς της ζωής, ενσωματώθηκαν στις τοπικές κοινωνίες, μετέδωσν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, τη μουσική, τις τέχνες και τα γράμματα.

  • Διεξάγεται η δίκη των έξι στο Γουδί που κρίνονται ένοχοι για την μικρασιάτικη καταστροφή και ακολουθεί η εκτέλεσή τους.
  • Πτώση της μοναρχίας.
  • Εφαρμόζεται πλέον από τις 16 Φεβρουαρίου το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: