1945


(1 Μαρτίου & 10 Αυγούστου)
'Εκδοση "Δόξα"

Η πρώτη νέα έκδοση τακτικής σειράς μετά την απελευθέρωση σε ενιαίο τύπο γραμματοσήμου με συμβολική για την περίσταση "Δόξα των Ψαρών" του Γύζη. Το πρώτο τμήμα της σειράς (1 έως 20 δραχμές) κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1945 για την κάλυψη των περιορισμένων σε έκταση ταχυδρομικών αναγκών και σε αντικατάσταση της επισημασμένης "ΔΡΑΧΜΑΙ ΝΕΑΙ" σειράς. Το δεύτερο τμήμα (50 έως 200 δραχμές) κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, όταν επαναλειτούργησε το αεροπορικό ταχυδρομείο και η υπηρεσία δεμάτων εξωτερικού. Η σειρά αποσύρθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1946.

Η σειρά "Δόξες"
_____________________________________________________________________________________

(28 Οκτωβρίου) 'Εκδοση "Επέτειος του ΟΧΙ"

Αναμνηστική έκδοση για την πρώτη μετά την απελευθέρωση επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από τον Ο. Περιβολαράκη και τυπώθηκαν στον οίκο Ασπιώτη ΕΛΚΑ. Αποσύρθηκαν στις 26.4.1946.

Η σειρά "Επέτειος του ΟΧΙ"
_____________________________________________________________________________________

(21 Δεκεμβρίου) 'Εκδοση "Φραγκλίνος Ρούσβελτ"

Αναμνηστική/τιμητική έκδοση για τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Φραγκλίνο Ρούσβελτ που πέθανε στις 12 Απριλίου 1945, ελάχιστες ημέρες πριν την συνθηκολόγηση της Γερμανίας και τον τερματισμό του πολέμου στην Ευρώπη. Η σειρά αποσύρθηκε στις 21 Ιουνίου 1946.

Η σειρά πένθους για το Φραγκλίνο Ρούζβελτ
_____________________________________________________________________________________

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1945 :

  • 12 Φεβρουαρίου, Υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση όσον αφορά για δύο γραμματόσημα που έχω στην κατοχή μου. Είναι τα sailing vessel of 1824 σύμφωνα με τον κατάλογο scott του 2009 κ έχουν ένα καράβι και γράφει στ' αριστερά Κάσος.Χρονολογία 1948. Λέει λοιπόν ο κατάλογος ότι το μπλέ των 450 δρχ. κάνει 1,75. Λέει όμως και από κάτω a) Imperf., pair κ έχει στην τιμή ένα 275!!! Τι εννοεί? Εμένα το δεύτερο που έχω είναι το ίδιο σε μώβ δραχμών 800. Αυτό εννοεί ζευγάρι?
Σας ευχαριστώ εκ των πρωταίρων.

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Imperforated pair σημαίνει ζευγάρι (450 + 450 δρχ.) και χωρίς οδόντωση.

Ανώνυμος είπε...

Α μάλιστα..Ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, στην σειρά Δόξα του Ν.Γύζη έχω και ένα γραμματόσημο 25 δραχμές που δεν το βλέπω στην σειρά που έχετε εδώ,