1911

Έκδοση "Χαλκογραφική έκδοση"

Το 1911 συμπληρώνονταν 10 χρόνια από την κυκλοφορία της τακτική σειράς του Ιπτάμενου Ερμή και η αναγκαιότητα αντικατάστασής της ήταν πλέον αντιληπτή.
Η ανάθεση της νέας σειράς έγινε στο εργοστάσιο "Αδελφών Γεράσιμου Ασπιώτη" της Κέρκυρας. Η μέθοδος εκτύπωσης ήταν η χαλκογραφική(5). Η χάραξη των πλακών ανατέθηκε στον βρετανικό οίκο Thomas Mc Donald, βάσει σχεδίων των Ιακωβίδη και Σβορώνου.
Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ατυχούς έμπνευσης μέθοδος διάτρησης ζιγκ-ζαγκ(6). Το αποτέλεσμα διαχωρισμού των γραμματοσήμων ήταν ανομοιόμορφο με αποτέλεσμα να παραμένουν ελάχιστα γραμματόσημα "άρτια" και αυτά να αποτελούν ουσιαστικά σπανιότητα.

Η χαλκογραφική σειρά. Παρατηρήστε την ανομιόμορφη κοπή κατά το διαχωρισμό.
_____________________________________________________________________________________
(5) Χαλκογραφική = Είναι η μέθοδος εκτύπωσης κατά την οποία η μελάνη παραμένει ανάγλυφη στο χαρτί, σε αντίθεση με την "τυπογραφική" μέθοδο. Είναι αισθητή η διαφορά των δύο μεθόδων από την υφή του γραμματοσήμου, όπου στην χαλκογραφική με την αφή αισθανόμαστε το ανάγλυφο της εκτύπωσης.

Περιγραφή της χαλκογραφικής μεθόδου εκτύπωσης

Περιγραφή της τυπογραφικής μεθόδου εκτύπωσης

(6) Ζιγκ-ζαγκ = Η μέθοδος διαχωρισμού γραμματοσήμων με χαρακτικά μαχαίρια σε διάταξη ζιγκ-ζαγκ.

Η ατυχής διάτρηση ζιγκ-ζαγκ.
______________________________________________________________________

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1911 :

  • Το θωρηκτό "Αβέρωφ" μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του στις 11 Σεπτεμβρίου 1911 κατέπλευσε στο Φάληρο, όπου έγινε δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό.

3 σχόλια:

Kyriakos είπε...

Μαζί με τους υπόλοιπους, συγχαρητήρια και από μένα για την αξιολογότατη προσπάθεια σας. Υπήρξε σημαντικότατη στην οργάνωση της συλλογής μου. μία ερώτηση μόνο: έχω ένα γραμματόσημο με τον Κ. Παλαμά (1859-1959). Είναι του 1960 αν δεν κάνω λάθος, όμως δεν μπορώ να το βρω πουθενά στο blog σας. Επίσης τρία με προσκόπους (0,20λ, 0,50λ και 1δρχ). Διάβασα πως το 60 είχε βγει σειρά προσκόπων όμως δεν αναφέρεται πουθενά...

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Φίλε μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και επιπλέον σ' ευχαριστώ για την εύστοχη παρατήρησή σου σχετικά με το έτος 1960 από το οποίο έλειπε ο Παλαμάς, το έτος Προσφύγων και οι Πρόσκοποι. Τώρα είναι εντάξει.

Να ΄σαι καλά.

Kyriakos είπε...

Έχω μία συμπαθητική (σε μέγεθος αλλά όχι σε ποιότητα) συλλογή την οποία σιγά σιγά φέρνω σε τάξη με τη βοήθεια του έργου σας. Επειδή όμως έχω κάποιες απορίες για γραμματόσημα που δε βλέπω μέσα (προσωρινή κυβέρνησις, κοινωνική πρόνοια κλπ) μήπως θα ήταν δυνατόν να επικοινωνούσαμε μέσω κάποιου email?