1942

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Κατά την περίοδο της κατοχής χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας έλλειψης τροφών.


Έκδοση "Τοπία Κατοχής"

Τακτική έκδοση σειράς σε αντικατάσταση της προηγούμενης (Ιστορικής), στα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται στην πραγματικότητα για πέντε διαφορετικές εκδόσεις από το 1942-1944. Οι εκδόσεις κυκλοφορούσαν εν μέσω ραγδαίας εξέλιξης του πληθωρισμού.
Οι δυσδιάκριτες λεπτομέρειες στην εικονογράφηση και τα πολλά σφάλματα εκτύπωσης και διάτρησης είχαν αφήσει τότε πολύ κακές εντυπώσεις. Δεδομένης βέβαια της εποχής και των συνθηκών δικαιολογούνται.

Η κατοχική σειρά

Σημείωση = Η συνεχής αύξηση των τελών αλληλογραφίας λόγω του πληθωρισμού εξέλιξε την Ιστορική σειρά από 2 δραχμές ονομαστική αξία μέχρι την τελευταία κλάση σε αυτή των 5.000.000 δραχμών.
Είναι μία πάρα πολύ κοινή σειρά που υπάρχει σε όλες τις συλλογές. Πολλοί κάτοχοι της σειράς (ή τμήματος αυτής) βλέποντας την ονομαστική αξία που φέρουν, υποθέτουν ότι κατέχουν γραμματόσημα μεγάλης αξίας, ενώ η εμπορική της αξία είναι ευτελής.
_____________________________________________________________________________________

(15 Αυγούστου) Έκδοση "Ανέμων 1η"

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το αεροπορικό ταχυδρομείο εσωτερικού είχε περιοριστεί στις γραμμές Αθήνας-Θεσσαλονίκης και Αθήνας-Ηρακλείου. Οι προορισμοί εξωτερικού περιλάμβαναν τη Γερμανία, την Ιταλία (μέσω της οποίας εξυπηρετούντο και τα Ιόνια), κάποιες χώρες που είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άξονα και κάποιες ουδέτερες χώρες. Η σχεδίαση των γραμματοσήμων έγινε από τον Ο. Περιβολαράκη και τυπώθηκαν στο τυπογραφείο Ασπιώτη ΕΛΚΑ με τη λιθογραφική μέθοδο.

Η πρώτη έκδοση των"Ανέμων"

2 σχόλια:

giorgio είπε...

γνωρίζουμε μήπως ποια είναι η τρέχουσα τιμή της σειράς? Σημ. Το Blog σας είναι πολύ καλό

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Γύρω στα 3 ευρώ σφραγισμένη ή ασφράγιστη