1944


(11 Ιουνίου)
Έκδοση "Βομβαρδισμός Πειραιώς"

Λιθογραφική εκτύπωση σε μπλέ σκούρο χρώμα με την επισήμανση "ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 11-1-1944 ΔΡ. 100.000" σε κατοχικά γραμματόσημα από τις σειρές Τοπίων και Ανέμων τα οποία λόγω του εντεινόμενου πληθωρισμού δεν είχαν πλέον καμία ταχυδρομική χρήση. Το τέλος που αντιπροσώπευαν οι 100.000 δραχμές ήταν πρόσθετο προαιρετικό, που προοριζόταν για τις οικογένειες των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης του Πειραιά τον Ιανουάριο του 1944. Η χρήση των γραμματοσήμων στην αλληλογραφία διήρκεσε είκοσι μόλις ημέρες μέχρι 30.6.1944, ημερομηνία άρσης της κυκλοφορίας.

Η επισημασμένη σειρά του "Βομβαρδισμού Πειραιώς"

Η έκδοση του "Βομβαρδισμού Πειραιώς" επί συστημένου
φακέλλου (27 ΙΟΥΝ44) τρείς ημέρες πριν την απόσυρση της σειράς
που κυκλοφόρησε μόλις 20 ημέρες. Στην πίσω πλευρά
φέρει πρόσθετα τέλη από τη σειρά των Τοπίων.
_____________________________________________________________________________________

(20 Ιουλίου) Έκδοση "Παιδικές Εξοχές"

Μπλε σκούρα λιθογραφική επισήμανση "ΠΑΙΔΙΚΑΙ ΕΞΟΧΑΙ ΔΡΧ. 50.000+450.000" σε κατοχικά γραμματόσημα από τις σειρές Τοπίων και Ανέμων που είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Όταν εκδόθηκε η σειρά, οι 50.000 δραχμές αντιστοιχούσαν στο βασικό τέλος επιστολής εσωτερικού, οι δε 450.000 δραχμές αντιπροσώπευαν προαιρετικό πρόσθετο τέλος, προς ενίσχυση των παιδικών κατασκηνώσεων. Η σειρά αποσύρθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1944.

Η επισημασμένη σειρά του "Παιδικών Εξοχών"
_____________________________________________________________________________________

Γεγονότα 1944 :

  • 10 Ιουνίου, μια τραγική σύμπτωση : Δίστομο - Oradour δείτε αναλυτικά εδώ
_________________________________________________________

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα. Κατά τον Δεκέμβριο διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις, γνωστά ως «Δεκεμβριανά», ανάμεσα στους κομμουνιστές αντάρτες του Ε.Α.Μ. - Ε.Λ.Λ.Α.Σ. και με τη κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που είχε την υποστήριξη των Άγγλων με τελικούς νικητές τους δεύτερους. Τα «Δεκεμβριανά» αποτέλεσαν το προοίμιο του εμφύλιου πολέμου.

(11 Νοεμβρίου)
Έκδοση "Δραχμαί Νέαι"

Επισήμανση "ΔΡΑΧΜΑΙ ΝΕΑΙ", λιθογραφική, σε βιολέ σκούρο χρώμα, σε γραμματόσημα από τα απόθετα της Ιστορικής σειράς του 1937. Στις 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταπολεμική νομισματική μεταρρύθμιση και ορίστηκε η ισοτιμία του νέου νομίσματος: 1 νέα δραχμή ισοδύναμη με 50 δις παλαιών δραχμών. Την ημέρα αυτή τα ταχυδρομικά τέλη επανήλθαν στα προ της Κατοχής επίπεδα και κυκλοφόρησαν οι πρώτες κλάσεις της σειράς. Η σειρά αποσύρθηκε στις 20.12.1946.

Η σειρά "ΔΡΑΧΜΑΙ ΝΕΑΙ"

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πληρης ασφράγιστη ή σφραγισμένη συλλογή ΄βοβμαρδισμός Πειραιά΄ όπως ειναι στη σχετική φωτογραφία τι κοστος έχει?

Ανώνυμος είπε...

Ασφράγιστη και σφραγισμένη 10 ευρώ, με σαρνιέρα 5 ευρώ. Ο φάκελλος Π.Η.Κ. 110 ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση

Μιχάλης είπε...

Οι τιμές ειναι σχετικές.Δυστυχώς 2 επιχειρηματίες ανεβοκατεβάζουν τις τιμές (κατάλογοι Βλαστού και Καραμήτσου).Δείτε την τελευταία δημοπρασία του Βλαστού (υπάρχει και online).Φιατάκια έγιναν Φερράρι και Φερράρι έγιναν Φιατάκια.Όσο για τις online Ελληνικές δημοπρασίες που γέμισε το διαδίκτυο τι να πούμε ? Έμποροι βγάζουν σπάνια γραμματόσημα και ΦΠΗΚ σε απίστευτα χαμηλές τιμές για να τα αγοράσουν οι ίδιοι με μόνο στόχο κάποιοι ιδιώτες να δούνε τις τιμές και να πουλήσουν πολύ χαμηλά.Ο φιλοτελισμός είναι εμπόριο και θέλει πολύ προσοχή.Δεν γνωρίζω τον ιδιοκτήτη αυτού του blog.Στο χώρο του γραμματόσημου είναι το καλύτερο ιστολόγιο στο Ελληνικό διαδίκτυο.Άριστες πληροφορίες, φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία.Αν είχε και τιμές, οι 2 προαναφερόμενοι επιχειρηματίες δεν θα πουλούσανε ούτε ένα αντίτυπο από τους ... ονομαστούς κατάλογους. Μπράβο για το ιστολόγιο.

HarryT είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Περί τιμών, δυστυχώς έτσι είναι όπως τα λες. Δεν ήθελα να επεκταθώ τόσο στο θέμα αυτό για το φίλο που ζήτησε τις τιμές, αλλά έκανες καλά που το ανέφερες.

Ανώνυμος είπε...

οταν υπαρχει γρμαμματοσημο της εκδοσης πχ δραχμαι νεαι αλλα δεν εχει επανω την συγκεκριμενη σφραγιδα ανηκει στην συγκεκριμενη εκδοση?

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Ανήκει στην έκδοση που υπάρχει το γραμματόσημο χωρίς την επισήμανση και όχι στην επισημασμένη.

Ανώνυμος είπε...

kali sas mera pedia tha ithela tin voithiasas se ena thema logo ikonomikis anakgis xriazome amesa xrimata seftome na doso ati gramatosima pou exw mipos piasoune tipota afto pou me travai pio poli exei ena o pateras mou tou 1974 kai i tote axia tou einai 2000 draxmes mipos kseri kanis ti mpori na axizi afto simera?
...... euxaristo proatavolika

Designer είπε...

Φίλε μου πρέπει να το σκανάρεις και να μου το στείλεις να το δω.

Natalia είπε...

Καλημέρα σας, έχω στην κατοχή μου ένα πολύ παλιο βιβλίο γραμματοσημων και με γραμματοσημα ελληνικά αλλα κυρίως ξένα, απο όλο τον κόσμο . Θα Ήθελα να μάθω με πιο τροπο θα μπορούσα να μάθω την αξία των γραμματοσημων και που να απευθυνθώ.

Ευχάριστω πολύ
Ναταλία

natalia_ger@yahoo.de

Ανώνυμος είπε...

pws vazo foto mpori na voithisi apios?

Ανώνυμος είπε...

εχω ενα γραμματοσημο με τον ερμη (1861-1961)επανω και θελω να το πουλησω.. ειναι κιτρινο των 10 λεπτων.. αξιζει τιποτα?

Designer είπε...

Οι καφαλές του Ερμή είναι δύσκολο θέμα γιατί έχουν εκδοθεί από το 1861 έως το 1886 και πρέπει να εξεταστούν από κοντά για την χρονολογία έκδοσης, την ποιότητα του χαρτιού, την εκτύπωση και την απόχρωση.

Όμηρος είπε...

ευχαριστω πολυ,μηπως μπορω να μαθω και που μπορω να απευθυνθω για αυτο;

Designer είπε...

Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών (Φ.Ε.Α.)
http://www.fea.gr/

Φιλοτελική Εταιρεία Πειραιώς (Φ.Ε.Π.)
Κολοκοτρώνη 138, Πειραιάς 18536 - Τηλ. 210 4514531

Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία Θεσσαλονίκης
Αριστοτέλους 6, Θεσ/νίκη 54623 - Τηλ. 2310 450951

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας. Θα ήθελα να προμηθευτώ ένα κατάλογο γραμματοσήμων αρχικά για ελληνικά και κατόπιν για ξένα γραμματόσημα. Ψάχνω κάτι ανάλογο του Krause για τα νομίσματα. Να έχει και τις ποσότητες εκτύπωσης και κάποιες αξιόπιστες τιμές (βάσει δημοπρασιών ή άλλων δεδομένων). Τι προτείνετε; Η ελληνική φιλοτελική εταιρεία έχει κάτι;

Designer είπε...

Η Φ.Ε.Α. (Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών) πρέπει να έχει.

Ανώνυμος είπε...

Έχω την πλήρη σειρά παιδικαι εξοχαι ασφραγιστα σε τι τιμη πωλείται

ΑΘΜΟΝΕΥΣ είπε...

Είναι πάμφθηνη και δεν πωλείται, σφραγισμένη ή ασφραγιστη.

ΑΛΕΧΑΝΔΡΟΣ είπε...

ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) και αλλα οπιοσ ενδιαφερεται 6986587260

maria kirpatsa είπε...

Πως μπορω να σας στειλω καποιες σελιδες γραμματοσημων ελληνικα κ ξενα να τα αξιολογησετε?