1927

(1η Απριλίου) Έκδοση "Τοπίων" (1η έκδοση)

Η κυκλοφορία της τακτικής αυτής σειράς έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από το κοινό και ιδιαίτερα από τους φιλοτελιστές που είχαν κουραστεί από τη μακροχρόνια παρουσία των λιθογραφικών γραμματοσήμων.
Ο ενθουσιασμός βεβαίως γρήγορα εξανεμίστηκε, όταν διαπιστώθηκε η κακή ποιότητα του χαρτιού, τα πολλά σφάλματα οδόντωσης και η ανωριμότητα του ελληνικού εργοστασίου στη χρησιμοποίηση διπλών χαλκογραφικών πλακών για εκτύπωση σε διχρωμία.
Η αποτυχία σε μεγάλο βαθμό αρμονικής εκτύπωσης μεταξύ κέντρου και πλαισίου οδήγησε στη διοχέτευση της κυκλοφορίας αναρίθμητων κακέκτυπων(10). Οι πλάκες χάραξης έγιναν από τον οίκο Τhomas McDonald Ltd. και η εκτύπωση από τον ελληνικό οίκο Αφων Γ. Ασπιώτη.
Η σειρά αποτελείται απο 14 αξίες από 5 λεπτά έως 25 δραχμές και φέρει γραμμική οδόντωση.

Η πρώτη έκδοση σειράς των "Τοπίων"

(10) Κακέκτυπα = Είναι τα γραμματόσημα που φέρουν σφάλματα κατά την εκτύπωση, δηλ. χρωματικά όσο και σφάλματα σύμπτωσης της εικόνας.

Παραδείγματα κακέκτυπων γραμματοσήμων

Σημ. Μεταξύ των ετών 1931-1935, πραγματοποιήθηκαν επανεκδόσεις κλάσεων της σειράς αυτής (των 50λ., 1, 2, 3, 10, 15, 25 δραχμών) με διαφορές λεπτομεριών στην εκτύπωση, στα σχέδια και στις διαστάσεις.
____________________________________________________________________________________

(1η Αυγούστου) Έκδοση "Φαβιέρου"

Αναμνηστική έκδοση για τα 100 χρόνια από την κατάληψη της Ακρόπολης των Αθηνών από τον ελληνικό στρατό με επικεφαλής το Γάλλο φιλέλληνα Charles Nicolas Fabvier. Τα σχέδια είναι του Μ. Μπισκίνη, η χάραξη των πλακών και η εκτύπωση έγινε από τον οίκο Bradbury Wilkinsin & Co.Ltd. σε τρείς ονομαστικές αξίες 1, 3 και 6 δραχμών. Η σειρά αποσύρθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1928.

Η σειρά του Φαβιέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: